onsdag 1 april 2009

FÅGEL, FISK ELLER MITTEMELLAN?



Samma regler och frågeställningar som i
den föregående omgången. Lycka till!

3 kommentarer:

Matilda sa...

Haha! Nu är Matilda med i leken på riktigt. När det gäller gråhåriga gubbar, är hon het!

Äldst bland dessa karlar av poesi är Ola Magnell, född 1945. Detta för att han varit min mors gulle-trubadur, som så många andras, och därmed i samma årskull.

Näst äldst är efter många om och men, Anders F Rönnblom. Född 1946. En låt var det som räddade detta... Det förklarar den åldersbitna halsen.

Yngst blir då Björn Svante ”Affe” Afzelius. Född 1947. Har jag fel på födelsedatumet när det gäller denne gigant lovar jag att åka 6:ans spårvagns linje fram och tillbaka en hel dag, iförd apdräkt.

Och det är liksom, du och jag från förtisex och åren däromkring, 1940-tal.

Anders F ska bort. Och nu känner jag att jag ger mig ut på hett vatten. Men han är den ende av de tre som inte har översatt Bob Dylan. Ska han hyllas eller blängas på för detta?

Åh så bra jag är.

Andreas Dan Fredrik sa...

Afzelius är ju född 47, 48, det kan jag med säkerhet säga. 40-tal är alltså decenniet. Får för mig att Ola Magnell är tidigt 50-tal och då skiter allt sig, han känns lite fräschare och yngre än övriga, men det gör att det känns som om den här trippeln skiter sig. Känns också tungt att peta in Ola på en 49:a, det vore jävligt tight, men jag sätter Ola Magnell som yngst, Afzelius måste då bli i mitten om det inte rör sig om månader hit eller dit. Sedan är det bara F:et kvar, han får i brist på kreativitet bli äldst. Men det här är den svåraste hittills. Kan vara helt tvärtom.

Bonusen. Födelseort? Låtar? Skriva till andra? Finns ju flera alternativ här. För det första har ju Afzelius översatt Dylan, det har även Magnell gjort, den senare lite bättre och superior på svenska. Anders F tror jag inte översatt Dylan men vet inte till 100%, borde ha snappat det när jag lyssnade igenom MP3:spelaren jag fick av dig. Dock inte hundra där, men 99. Sen att skriva låtar till andra. Känns som att Ola Magnells och Björn Afzelius låtar har gett upphov till fler covers, kan inte erinra mig om någon cover av Anders F som fått medialt utrymme. Kan i o f s bero på folklig förankring. Sen lever ju Ola Magnell och Anders F, vilket inte Affe gör. Här är några jag kan tänka mig att du tänker på. Födelseorten går ju bort, men kanske någon rockad hur de har flyttat runt i landet, men det blir mig övermäktigt. Affe har väl bott överallt. Anders F känns väldigt Stockholmsk. Ola Magnell är ju från Kalmar, men också Stockholmsk. Men får inte ihop allt. Hm.

Robert Lars Christian Ekberg sa...

Här har det hänt grejer! Matilda har helt rätt när det gäller åldrarna. Dock är Magnell född -46 (i januari!).

ADF har rätt i att födelseåren skiljer sig föga. Därför var denna omgång mycket svår om man inte sitter inne med nån form av spetskunskap i ämnet.

Eloge till Matilda för det.

Bonussvaret är lika tråkigt som vanligt:
Affe ska bort eftersom han är den enda som inte är född -46. Karln var 47:a.

Dylanprylen blev jag mycket imponerad av. ADF var också inne på det spåret. Om jag tänkt lite till så skulle säkert också jag komma fram till denna finess. (Den stämmer helt och hållet, det vill säga: Effet har, mig veterligen, inte spelat in Dylan på skiva, vad han gör privat intresserar inte i detta fall.)

Med tanke på Dylan och andra musiker hittade jag en röd tråd mellan farbröderna, nämligen att alla någongång har spelat med banjo- och lapsteelvirtuosen Jesper Lindberg. Intressant, intressant!